NCA Filmfestival ‘Casa dos filmes’ najaar 2019

Een inmiddels terugkerend NCA evenement is het filmweekend “Casa dos Filmes”. Een filmfestival dat voorziet in de behoefte van een grote groep mensen die verlangt naar de intieme sfeer van de kleine (filmhuis) bioscoop met een filmgenre dat van een ander kaliber is dan de doorsnee Hollywood block buster. Dus bij voorkeur internationale films die qua thema’s worden geselecteerd op diepgang, cultuur, historie, sociaal maatschappelijke onderwerpen en/of humor. En daarbij worden ook experimentele en controversiële films niet geschuwd.

Historische locatie

Zoals te doen gebruikelijk organiseert de NCA het weekend op een bijzondere locatie ergens in de Algarve. Dit keer is gekozen voor het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Karmel in Lagoa. Het is een middeleeuws klooster- en kerkcomplex dat is gesticht in 1550. Het oorspronkelijke gebouw is vrijwel geheel verwoest tijdens de aardbeving in 1755. In 1834 is het herbouwd en het werd zowel als kerk gebruikt als voor het startpunt voor de jaarlijkse herdenkingsprocessie van Onze-Lieve-Vrouw van Karmel.

Een lokale ondernemer heeft het klooster dit jaar prachtig gerenoveerd en omgedoopt in Convent’bio. Een bijzondere ontmoetingsplek met kantine en winkel waar allerlei biologische levensmiddelen en artikelen verkrijgbaar zijn. Er vinden ook regelmatig (culturele) evenementen en exposities plaats. De bescheiden kapel is nog in originele staat en heeft als expositieruimte een spirituele en sfeervolle uitstraling. Speciaal voor deze gelegenheid wordt deze geheel ontruimd en omgebouwd tot (NCA) bioscoop.